pátek 7. srpna 2015

RC: (Ell) Hrej vabank

http://www.knihygalatea.cz/wp-content/uploads/Emma_Hart_Hrej-Vabank_velka.pngNázev: Hrej vabank

Autor: Emma Hart

Série: The Game

Díl v sérii: 4.

Počet stran: 256

Nakladatelství: Galatea

Rok vydání: 2015

Anotace: Kyle Daniels by nejraději ze své mysli vymazal dva dny svého života: Noc, kdy nebyl doma a jeho přítel zemřel, a den jeho pohřbu, kterého se nezúčastnil. Teď odjíždí z Univerzity v Berkeley na prázdniny do svého rodného města. Verity Point v Oregonu už bez Cama není to, co býval. Je to jako návrat do prázdnoty. Jedinou útěchou a zároveň jediným pojítkem s jeho přítelem je Camova mladší sestra Roxanne.
Roxy Hughesová už ale není tou stejnou dívkou, jakou si Kyle pamatoval, než odjel studovat do Kalifornie. Zničená smrtí svého staršího bratra se dostala až na okraj propasti. Únik hledá v alkoholu a sexu – hlubina zapomnění je pro ni jediný lék, který ji dokáže zbavit hrůzy té osudné noci. Je totiž jediná, kdo viděl Cama umírat.
Kyle svému příteli slíbil, že pokud se mu něco přihodí, Roxy ochrání. Ale stačil jediný polibek, který vše změnil. Stala se pro něj něco víc než jen sestra jeho nejlepšího kamaráda. Je pro něj vším, po čem touží. Ale pokud nenajde způsob, jak ji vytáhnout z temných hlubin, do kterých se propadla, může ji potkat stejný osud jako jejího bratra…


V prosinci jsem psala recenzi na jednu úžasnou knihu jménem Hrej férově. Teď v srpnu mám tu čest zrecenzovat závěrečný díl této série. Kdo mě sleduje už déle, tak nejspíš ví, že série The Game mě uchvátila už od začátku. Jediným hodně slabým místem byl druhý díl Hrej tajně, ostatní díly byly skvělé a nebyla jsem jimi nadšená jako jediná. O to víc mě mrzí, že Hrej vabank je poslední. To, že ukončuje celou sérii ale knize neubírá na úžasnosti.
 
""Chováš se jako idiot."
"Možná. Ale alespoň jsem idiot s citem.""
 
The Game je volná série, takže si knihu můžete přečíst i bez znalosti předchozích dílů. Takže se nebojte, že musíte číst celou sérii (ačkoli byste o hodně přišli).
Samozřejmě už tak nějak minimálně jednu ze dvou hlavních postav znáte z předchozích dílů. Tentokrát je tou známější postavou Kyle Daniels. Vyrůstal ve Verity Pointu v Oregonu, ale studovat odjel do Berkeley na tamější univerzitu. Ve V. Pointu má ale pořád své kořeny a proto se sem vrací. I když mnohem pádnějším důvodem nejspíš je, že mu zde před půl rokem zemřel nejlepší kamarád - a Kyle mu slíbil, že se "postará" o jeho sestru Roxy... Kyle je čestný člověk, který se snaží plnit to, co slíbil svému kamarádovi Camovi. Je odhodlaný, přátelský a je to přesně ten kluk, kterého chce mít v životě snad každá holka (já taky :)). Ať už jako kamaráda, bratra nebo přítele.

UntitledRoxy Hughesová je ona zmiňovaná sestra Cama. Byl to její velký brácha, její vzor a když zemře, tak se Roxy roztříští svět. A malá záplata - Kyle - přichází až 6 měsíců po nehodě. To je přesně ta doba, kdy se z milé, inteligentní, cudné a čestné holky stává tvrdá ženská, která moc ráda dráždí kluky a skoro nikdy to nezůstane jen u dráždění. Tvrdí se o ní, že jede v drogách, ale my stoprocentně víme jen to, že zapomnění hledá v alkoholu. Ovšem ať je teď jakákoli, tak v jádru je pořád tou impulzivní a bláznivě zamilovanou dívkou. Někdy jsem měla pocit, že tak úžasného prince na bílém koni si ani nezaslouží, ale i tak jsem ji měla moc ráda.

 
Kniha se odehrává ve Verity Pointu, kde se oba hlavní hrdinové narodili. Jelikož byla Roxy mladší sestrou Kyleova nejlepšího kamaráda, takže se znali a všichni tři vymýšleli kraviny a bavili městečko kanadskými žertíky. Cam je pojítko mezi nimi. Byl pojítko. Když se Kyle vrací na prázdniny do Verity Pointu - Cam už není. Přestože už mezi Roxy a Kylem není pojítko, tak se objevují spolu. Otázkou je, jestli Kyle nepustí Roxy z očí kvůli slibu kamarádovi nebo kvůli něčemu jinému?

RARE GRAVE | via Facebook""Tvůj odchod na školu tady zanechal díru... Ale Camův? Camova smrt tu zanechala kaňon. Ve městě není člověk, kterému by nechyběl.""
 
Kdo zná Emmu Hart, tak nejspíš ví, že její knihy jsou romance. A co by to bylo za romanci bez lásky? Takže je vám nejspíš jasné, jak to dopadne. Ovšem Emma to dokázala celé zdramatizovat a najednou vám v mysli rotuje otázka - co když poslední díl série skončí jinak? Jestli je odpověď ano vám neprozradím ;-)

Co se týče stylu psaní - čtivý, lehký, oddechový, opravdový. Miluju to, jak knihu slupnu jak malinu a tudíž mám čas jí přečíst víckrát. Kniha je opět psaná z pohledu střídavě Roxy a Kylea, což se mi moc líbí a myslím, že by to měl používat každý spisovatel romancí (i když potom bych možná Emminy knihy už tak nemilovala...).

 ""Promiň." Přesládle se usměje. "Mohu ti něco nabídnout?"
"Kávu."
"Do hrnku, nebo na hlavu?"
"Pokud možno na tu tvou.""
 
Knihu bych doporučila všem holkám, které mají rádi romantiku a možná i citlivějším klukům, protože jak už jsem řekla - kniha je z poloviny vyprávěná klukem. Ačkoli tentokrát už to není takový sprosťák jako Aston nebo Braden - spíš se blíží Blakeovi (viz. minulé díly). Musím říct, že vás nejen baví kniha při čtení, ale taky vás baví se na ní dívat, protože vypadá v poličce moc hezky a s celou sérií je to úžasné! Ačkoli jsem nenapsala nic záporného, plný počet to nebude. Úplně chybné věci tam nebyly, ale některé knihy na mě zapůsobily víc. Takže za mě...

9/10
Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuju nakladatelství Galatea.
 
(anotace a obálka: Galatea, první ilustrační obrázek focen mnou, zbytek vypujčen z Weheartu)

4 komentáře:

  1. Zajímavé knihy, recenze píšeš moc hezky...

    OdpovědětVymazat
  2. A chodíš taky plavat? Já si včera vzal sebou knihu a ani jsem se na ni nepodíval. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ell: Jasně! Máme tady krásný lom, jen ty kameny ve vodě jsou horor... Že se nestydíš, chudák knížka :D

      Vymazat