neděle 8. listopadu 2015

RC (Ell): ZOM-B

ZOM-BNázev: ZOM-B

Autor: Darren Shan

Počet stránek: 216

Série: ZOM-B

Díl v sérii: 1.

Nakladatelství: COOBOO

Rok vydání: 2015

Anotace: Hrozivé útoky zombie jsou tady, nejdůležitější je přežít!
Když se na YouTube objeví první záběry útoků zombií, nikdo jejich pravosti nevěří. I když hrozí, že oživlí mrtví zpustoší celý svět. Avšak pro B je mnohem důležitější, aby přežila na střední škole a vyhnula se svému alkoholickému a tyranskému otci.
Když zombie dorazí k nim do školy, B bude muset rychle najít ještě někoho dalšího, kdo přežil, aby se zachránila. Musí vyměnit školní chodby za ulice vymřelého Londýna a hlavně přežít!
První díl další skvělé série od Darrena Shana!
 
blackZom-B je tak trochu úlet. Nejsem člověk, který má žaludek na nechutné horory, spíš si myslím, že jsem jeden z největších strašpytlů :) Jsem čtenářka, která miluje romantické a sci-fi knihy, ale i přesto se mi kniha líbila. Sice vím, že se nepotřebuju ke knize vracet a nejspíš ji podaruju nějaké své kamarádce (kamarádovi?) se silnějším žaludkem. Každopádně, pokud vám nevadí se trošku bát, tak je další série Darrena Shana pro vás to pravé ořechové.
 
Hlavní hrdinka je Becky, které nikdo neřekne jinak než B a nepozornému čtenáři by její pravé jméno mohlo taky uniknout. Je jasně vidět, že s Katniss a zástupem jejích následovatelek nemá B vůbec nic společného. Je to bezohledný sobec a svůj podíl na tom má určitě její výchova. B je totiž vychovávaná tyranským otcem, který je navíc alkoholik, násilník a rasista. Matka v jejich rodině nemá absolutně žádné slovo. B je nelítostná, lehce rasistická (to jestli je nebo není řeší B hodně často), ve rvačkách schopná dívka. Míchají se v ní přesvědčení jejího otce a ty opravdu její. Je hádavá a odhodlaná dosáhnout svého. Nikdy neustupuje. Jestli by někdo mohl zvládnout zombie apokalypsu, tak ona. Ačkoli je to povedená hlavní hrdinka, tak jsem na ní měla takový neutrální názor. Neodsuzovala jsem ji, ale ani jsem to s ní nijak neprožívala.
 
Zom-B je jedna z mála knih, kde se neobjeví kluk hrdinčina srdce, zachrání ji na bílém koni a na konci knihy se vezmou. Tady jde o přežití a ne o lásku. Navíc většina kluků by B radši kousla než políbila a tím ji přeměnila na zombie. Becky vlastně ani není ten typ holky, která navenek stojí o lásku. Těžko soudit, jaká je uvnitř.
 
zombie
K mému potěšení se víc jak půlka knihy obejde bez zombíků. Sice celý Londýn o nich slyší z médií, ale fyzicky tam ze začátku nejsou. První půlka se věnuje hlavně B, abychom pochopili její život a vztah s jejím otcem. Bez první části bychom nikdy nepochopili, proč udělala tohle nebo tamto. Dozvíme se, jak je to s nenávistí k jiným národnostem, kterou má B hluboko pod kůží. Tahle část by klidně mohla patřit do jakékoli jiné knihy. Až na to, že sny o zabijáckých miminech nemá každý
 
Druhá půlka je k prasknutí nabitá akcí. Hlavní hrdinka utíká se svou partou a nám popisuje jejich pokus o přežití. Co zabije zombíka a jak se tou potvorou stává člověk? Řídí je někdo? Tohle je krátký průřez jejich myšlenkami. Druhá půlka je prosycená smrtí a krví. Myslím, že odsud až na konec série to bude hodně podobný. Tomu nasvědčuje i zvláštní konec.
 
Darren Shan píše hodně čtivě a kniha utíká hodně rychle. Pokud chcete, je to v pohodě kniha na jedno odpoledne. Bylo vidět, že se hodně vyžíval v druhé půlce, která byla napsaná s daleko větší lehkostí a víc vás vtáhla do děje.
 
zombiesKnížka se mi docela líbila, ale jak jsem psala na začátku, tak ji nejspíš někomu podaruju. Řekla bych, že Zom-B si víc užijí kluci, ale i holkám se silným žaludkem by se série mohla hodně líbit. Vidíte ale, že i já jsem to přežila, takže pokud vás zaujala anotace, směle do toho. Myslím, že první díl je ještě docela neškodný. Nenajdu na téhle knize vyloženě špatné věci. Mně prostě jenom nesedl žánr :(
 
6,5/10
Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuju e-shopu Dobré knihy.
Za hezkou cenu si knihu můžete koupit zde.
 
Ell

1 komentář:

  1. Ráda se dívám na filmy se zombií, tak knížku si ráda přečtu...

    OdpovědětVymazat